Zomer ! Pas op voor oververhitting

Het is warm.. Pas op voor oververhitting !

Dat je een hond met warm weer niet in een auto moet achterlaten, óók niet met de raampjes open en zélfs geen 5 minuten, dat weet iedere zichzelf respecterende hondenbezitter. Maar ook buiten de auto ligt het gevaar van oververhitting op de loer.
Oververhitting, ook wel hyperthermie genoemd, kan zeer plotseling optreden en een groot gevaar zijn voor de hond; honden kunnen er aan overlijden. Herken de signalen op tijd en handel adequaat; een gewaarschuwd baas telt immers voor twee!

Wij mensen gutsen al snel van het zweet, als we ons druk maken in de hitte. Zweten heeft dan ook een functie: het houdt de lichaamstemperatuur op peil. De mens heeft talloze zweetklieren, verspreid over de gehele huid. Honden niet. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, of via de voetzolen. Bedenk daarbij dat de ondergrond waar de hond op loopt bij warm weer ook behoorlijk heet kan worden en het is niet raar dat honden het al snel véél warmer hebben dan wij mensen, zelfs bij matige inspanning. Ook luisteren lang niet alle honden naar hun lichaam, vaak is ballen in de zon, het uitgraven van molshopen of spelen met andere viervoeters véél leuker dan duf in de schaduw liggen.

Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Wordt er niet snel ingegrepen, dan kan een hond in coma raken 

en door de gevolgen hiervan overlijden. Ook kunnen de organen van een hond beschadigd raken door een periode van oververhitting, dit kan blijvende gevolgen hebben.

Symptomen

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen de extra warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot extra afkoeling leidt.
Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en ogen apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars, zoals is te zien op de foto. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen, zoals hiernaast te zien is.
Ook kan een dier door het extreme hijgen bewusteloos raken, of zelfs in coma. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Snel ingrijpen!

Het snelste koelt u een hond met alcohol en wanneer de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden stijgt maakt het niet uit wat u doet, als u uw hond maar zo snel mogelijk in koud water krijgt. Maar ja… niet iedereen gaat uit wandelen met een fles alcohol en een thermometer. En dan komt het aan op eigen inschatting.
Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken, de hond te koelen met, bijvoorbeeld, een natte handdoek en hem te laten drinken. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar maar laten duidelijk ongemak zien.
Plens niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods belt u ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!

Giet eerst wat water met uw handen over de hond om hem aan de koude temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien u een bad heeft, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad. Vervolgens kunt u de hond in het water laten zakken en hem zo laten koelen.
Wanneer u thuis bent en alcohol in de buurt heeft, dep dit dan op de onbehaarde plekken van de hond, zoals de liezen, de oksels en de keelhuid. Alcohol zorgt ervoor dat de vaten zich verwijden waardoor de hitte sneller wordt afgevoerd.

Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zult u onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten; als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt kunt u rustig stoppen met koelen.

Het is verstandig om in alle gevallen een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts zal uw hond onderzoeken en indien noodzakelijk vocht toedienen via een infuus. Houd uw hond nog een aantal dagen goed in de gaten, ook al lijkt er niets meer aan de hand; oververhitting kan zijn weerslag hebben op de organen en dit hoeft zich niet altijd direct te openbaren.

Tekst: NML health

Bron:  http://www.nmlhealth.com

© Deze tekst of delen uit deze tekst mogen uitsluitend worden gebruikt voor andere doeleinden en is met toestemming van NML health. Bij overname van (delen uit) deze tekst moet NML health daarbij als bron worden vermeld met directe link naar de website http://www.nmlhealth.com. Het aanpassen van (delen) van teksten is eveneens niet toegestaan zonder overleg.

© 2013 - 2024 Natural for Animals | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel